Anonymus Notus kennel

Az országba először behozott hovawartokkal 1987-ben, még az állat egészségügyi szakközépiskolai éveim alatt találkoztam. Közülük is egy NDK- import kan, QUENY V ELBFLORENZ nyerte el a szimpátiámat. Magabiztos fellépésű, légies mozgású, a gazdájával együttműködő kutya volt.

Az azt követő években igyekeztem minél több információt beszerezni erről a német, családi őrző-védő, sport kutya fajtáról, ami akkoriban, még a „vasfüggöny” korszakában nem volt könnyű feladat. Hazai szakirodalom szinte egyáltalán nem létezett.

1989-ben léptem be az ebtenyésztők egyesületébe, majd megvásároltam életem első hovawartját, a már említett favorit kan lányát, GASPERHEGYI ALIZ-t.

Két évvel később, a kiállításokon való megmérettetések és sikerek után megalapítottam az ANONYMUS KENNEL-t, és egy csehszlovákiai fedeztetésből megszületett a várva várt első alom.

Alízt, a fekete-rajzos tenyészszukámat aztán egy szőke színű import kutya, DIANA HIDVIG követte, majd egy fekete, HEGYI GO-GO. Évekkel később aztán egy újabb import szuka érkezett a tenyészetembe, ANI RAKAREN.

Ma már elsősorban saját tenyésztésű kutyákkal dolgozom. Mivel a tenyésztés során a minőségre törekszem, nem tartok fedező kant, így lehetőségem van a szukáimhoz típusában is hozzá illő kanokat választani. Gyakran fedeztetek külföldön, nem egyszer kimagasló eredményeket elért, kiváló ősökkel rendelkező kanokkal. A tenyészkutyák kiválasztása során nagy hangsúlyt fektetek a küllemi szempontokon túl a kiegyensúlyozott idegrendszerre, a jó viselkedésre, az egészséges, szilárd testfelépítésre.

Fontosnak tartom, hogy az eredményes szülőknek is mindig csak a legkiválóbb utódait vegyük újra tenyésztésbe, mert csak így őrizhetjük meg a fajta jó tulajdonságait. Megfelelő körültekintéssel végzett szelekció hiányában néhány generáció elég ahhoz, hogy nem kívánatos tulajdonságok jelenjenek meg és rögzüljenek a genetikai állományukban és ezáltal alkalmatlanná váljanak azon feladatok ellátására, amelyeket elvárunk tőlük, melyekre a fajtát kitenyésztették.

A kutyáim tanítása, nevelése során pillanat jelzőt használok és pozitív megerősítést alkalmazok. Ezt a technikát a tengeri emlős trénerek már régóta eredményesen alkalmazzák, hisz számos előnye van a hagyományos kiképzési technikákkal szemben. Az ő közvetítésükkel jutott el az állatkertes, a kutyás és a lovas világba is. A módszer elsajátításában nagy segítségemre volt Sápi Ágnes tengerbiológus, delfin tréner, aki sok más állatfajjal is dolgozott és szerzett tapasztalatot.

Alapító tagja voltam a Magyarországi Hovawart Ebtenyésztők Országos Egyesületének. Az ANONYMUS /ismeretlen,névtelen/ néven alapított, majd 20 évvel később a nemzetközi levédetés érdekében NOTUS-al /közismert/ kiegészített hovawart kennelemben elért eredményeim alapján a bronz- és ezüstkoszorús fokozat után, 2008-ban a hovawart fajtában Magyarországon elsőként kaptam meg az ARANYKOSZORÚS MESTERTENYÉSZTŐ elismerő címet.

A tenyészetemben született kölykök nemcsak kiállítások győztesei, mozi- és reklámfilmek szereplői, valamint szeretett „családtagok” lettek, hanem közülük többen más ismert hovawart tenyészetek (Pusztai Pandur, Nice to see you, Plattensee-Wart, stb.) alapító vagy későbbi meghatározó tenyészállataivá váltak és utódaik alkotják a mai tenyészállományt. Az Anonymus kennel nevet viselő kutyák megtalálhatók Magyarországon kívül több európai országban, de a tenyészetemből vittek már kölyköt Törökországba és az USA-ba is.

2012 óta régi barátommal, Milanovich Jánossal közösen, a tenyésztés és kiképzés nem kevés feladatát megosztva kutyázom.

Amennyiben a fajta felkeltette az Ön érdeklődését is és szeretne többet megtudni róluk, kérem, keressen fel és gyűjtsön személyes tapasztalatokat ezekről a kutyákról.

Mészáros Gábor